Allergieën en Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en (erge) jeuk. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem.

 

1.     Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Hierdoor ontstaat jeuk, roodheid en schilfering. Constitutioneel eczeem noemen we ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis en is een veelvoorkomende vorm van eczeem. Mensen met atopisch eczeem hebben ook vaak astma, hooikoorts of voedingsallergie

 

 

 

 

 

 

 

De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is niet bekend. Er spelen twee factoren een rol.

● De eerste is een verminderde barrièrefunctie van de huid: hierdoor is de huid meer doorgankelijk voor irriterende stoffen.

● De tweede factor is een overactief afweersysteem, waardoor de huid sterker reageert op verschillende prikkels.

Erfelijke factoren spelen een duidelijke rol: ouders met eczeem hebben een grotere kans op het krijgen van een kind met eczeem. Constitutioneel eczeem is niet te genezen, maar wel goed te behandelen.

Minder filaggrine in de huid
Nog niet zo lang geleden heeft de wetenschap ontdekt dat veel mensen met constitutioneel eczeem een verminderde hoeveelheid filaggrine in de huid hebben. Filaggrine is een eiwit dat als belangrijkste functie het vasthouden van water in de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) heeft. Wanneer deze hoornlaag uitdroogt, gaat de huid schilferen en jeuken. Ons voedingssupplement Barrier+ van Sckin Nutrition werkt hier ook op met mooie resultaten.

2. Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat doordat de huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. De eczeemplekken ontstaan daar waar de stof de huid raakt. Het meest bekende voorbeeld is nikkelallergie.

Jeuk is het belangrijkste verschijnsel van eczeem en ook het vervelendste. Om de jeuk tegen te gaan, gaan de meeste mensen wrijven en krabben. Dit helpt even, maar uiteindelijk wordt eczeem juist erger door het krabben. De huid raakt beschadigd en hierdoor kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Zo ontstaan nieuwe irritaties, beschadigingen en infecties. En dit verergert weer de eczeem en de jeuk. Ook het herstel van de huid zorgt voor jeuk.

WAT ANDEREN ZEGGEN NA EEN ACNE BEHANDELING:

 

“ Mijn huid is zoveel rustiger geworden na de combinatie van de behandeling en huidsupplement”

 “Ik ben erg blij met het resultaat”

“ Heel blij en ook fijn dat er zo’n goede uitleg wordt gegeven!”

 

WIL JE ADVIES OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

VUL JE GEGEVENS IN EN WIJ ZULLEN JE Z.S.M. CONTACTEREN