PIGMENT PROBLEMEN & ZONSCHADE

Verschillende soorten pigment

Pigmentvlekken ontstaan door ophopingen van pigment in de cellen. Er zijn verschillende soorten pigmentverstoringen, namelijk: hormonale pigmentvlekken, postinflammatoire hyperpigmentatie. (= tgv ontstekingen) en pigmentvlekken tgv door overmatige zonneschade , de zgn ouderdomsvlekken.

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn de oorzaken van hyperpigmentatie

1. Blootstelling aan de zon

Wanneer onze huid in de zon komt, wordt er meer pigment aangemaakt om zo de huid een natuurlijke bescherming te bieden.Dit  mag je zien als een afweermechanisme van de  huid.  Hierdoor wordt onze huid dus bruiner. Door overmatige blootstelling aan uv-stralen kan de aanmaak van pigment verstoord raken waardoor er pigmentvlekken ontstaan. Het pigment wat voorkomt bij zonneschade is sterk omrand en kan ook boven op de huid liggen. Dit pigment blijft ook altijd zichtbaar en wordt in de winter niet minder.

2. Huidveroudering

Het aantal pigmentcellen neemt af naarmate je ouder wordt. Hierdoor zullen de overige pigmentcellen groter worden en zullen ze zich minder goed verspreiden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je huid aan de zon wordt blootgesteld. Door deze twee factoren zullen er pigmentvlekken ontstaan wat we ook wel ouderdomsvlekken noemen. Deze ouderdomsvlekken komen het meest voor op de plekken die het vaakst zijn blootgesteld aan zonlicht zoals het gezicht, de decolleté́ en de handruggen.

3.     Hormonale schommelingen

Door hormonen kan de aanmaak van pigment verstoord worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een zwangere vrouw (het bekende  zwangerschapsmasker) waarbij de vrouwelijke hormonen de productie van pigment stimuleren. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon. Ziet er wolkerig en symmetrisch uit. Hormonale pigment zit in de diepte van de huid. Wat  erg belangrijk is dat je zeker tijdens je zwangerschap niet mag verbranden. Deze vlekken zijn nauwelijks nog te behandelen. Deze vlekken kleuren weer veel sterker op tijdens blootstelling aan de zon.

4.     Ontstekingsreactie

Na een ontsteking of beschadiging van de huid kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Bijvoorbeeld bij eczeem of acne. We noemen dit ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit pigment is vaak bruin of rood.

WAT ANDEREN ZEGGEN NA EEN BEHANDELING:

 

“ —“

 “–”

“ —”

 

WIL JE ADVIES OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

VUL JE GEGEVENS IN EN WIJ ZULLEN JE Z.S.M. CONTACTEREN